Dieta kobiety ciężarnej powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Niektóre z nich, m.in. kwasy DHA, powinny być w okresie tych 9 miesięcy dodatkowo suplementowane. Sprawdź, w jakiej dawce i dlaczego należy przyjmować DHA w ciąży.
DHA- co to jest?
DHA to inaczej kwas dokozaheksaenowy. Należy on do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych OMEGA-3. Odgrywają one kluczową rolę w rozwoju płodu, szczególnie w II. i III. trymestrze ciąży. Z uwagi na fakt, że nie są one produkowane przez organizm ludzki, muszą być dostarczane wraz z codzienną dietą. Suplementację DHA zaleca się kobietom ciężarnym oraz mamom karmiącym piersią.
DHA w ciąży- funkcje
Jedną z najważniejszych funkcji kwasów DHA jest prawidłowy rozwój komórek nerwowych, czyli neuronów oraz całego układu nerwowego, a także siatkówki oka. Udowodniono, że niedobór kwasów DHA w diecie przyszłej mamy może prowadzić do zmniejszenia zdolności poznawczych u dzieci, niższego poziomu IQ a także powodować problemy ze wzrokiem u malucha. Niedobór DHA zwiększa również ryzyko porodu przedwczesnego oraz stanu przedrzucawkowego. Prawidłowy poziom kwasów DHA w codziennej diecie zmniejsza natomiast ryzyko depresji poporodowej.
DHA- gdzie się znajdują?
Kwasy Omega-3 występują w rybach i owocach morza. W czasie ciąży zmniejszyć jednak należy spożywanie ryb morskich z uwagi na ryzyko zanieczyszczenia metalami ciężkimi, głównie rtęci. Zrezygnować trzeba również z jedzenia ryb i owoców morza w formie surowej. Duża zawartość kwasów DHA znajduje się m.in. w łososiu, dorszu, tuńczyku czy sardynkach. Są one również obecne w olejach roślinnych, algach czy siemieniu lnianym.
DHA- suplementacja w ciąży
Z uwagi na fakt, że kobiety ciężarne nie powinny spożywać ryb morskich w nadmiernych ilościach, zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, wskazana jest suplementacja 200 mg DHA u wszystkich ciężarnych. W przypadku spożywania bardzo małych ilości ryb dawki te mogą być zwiększone. Poza DHA przyszłe mamy powinny suplementować także:
- jod
- kwas foliowy
- witaminę D
- żelazo.
Oceń artykuł: