Okres ciąży to czas wyjątkowy, w trakcie którego stosowanie wielu leków oraz ziół jest przeciwwskazane. Do grupy tej, przez wiele towarzystw ginekologicznych zaliczana jest również szałwia. Jakie są jej właściwości i z czym wiązać się może jej stosownie w trakcie ciąży?
Szałwia- właściwości
Liście szałwii stanowią bogate źródło garbników, fitoestrogenów, karotenu oraz witamin z grupy B, A oraz C. Znane są również ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, przeciwdrobnoustrojowych, przeciwzapalnych, a także obniżających poziom cukru oraz lipidów we krwi. W swoim składzie szałwia zawiera także duże ilości olejków eterycznych, które bogate są w substancje takie jak kamfora, bornel, cyneol, tujon i pinen.
Szałwia- zastosowanie
Ze względu na znaczną ilość naturalnych składników o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, a także hamującym rozwój drobnoustrojów, szałwia znalazła zastosowanie we wspomaganiu leczenia wielu chorób. Najpopularniejsze jest stosowanie roztworów szałwii w celu płukania jamy ustnej. Jest to praktyka szczególnie skuteczna we wszelkiego rodzaju zapaleniach jamy ustnej, nawracających aftach czy też pleśniawkach. Co więcej, stosowanie naparów z szałwii przynieść może wymierne korzyści u osób zmagających się ze zgagą oraz nadkwasotą. Stwierdzono również, że regularne przyjmowanie naparów z szałwii może obniżyć poziom cukru we krwi, a także „złego” cholesterolu. Warto pamiętać jednak, że stosowanie tego typu ziół nigdy nie powinno zastępować zaleconych przez lekarza leków, a jedynie wspomagać proces leczenia.
Szałwia w ciąży- czy bezpieczna
Pomimo swojego pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka, stosowanie szałwii w trakcie trwania ciąży jest przeciwwskazane. Wszystko przez zawarte w niej olejki eteryczne, które mogą mieć toksyczny wpływ na rozwijający się płód, a w niektórych przypadkach, prowadzić do poronienia. Oczywiście, aby doszło do tego typu sytuacji, szałwia musiałaby być przyjmowana regularnie w określonych ilościach. Mimo to jednak, ze względu na swoje potencjalne niekorzystne działanie, specjaliści jednogłośnie odradzają jej stosowanie w trakcie trwania ciąży. Wyjątkiem jest płukanie gardła lub jamy ustnej naparem szałwii. Nie dostaje się ona w ten sposób do organizmu, dzięki czemu nie ma wpływu na rozwijające się dziecko.
Inne zioła w ciąży
Stosowanie ziół w trakcie trwania ciąży w dalszym ciągu pozostaje kwestią nierozstrzygniętą. Związane jest to z faktem, iż nie istnieją obiektywne badania, które jednoznacznie określiłyby wpływ poszczególnych ziół na ciężarną oraz rozwój płodu. Mimo to jednak, stworzony został podział, który informuje, stosowanie jakich ziół w trakcie ciąży jest bezpieczne, a których należy w tym okresie unikać. Warto podkreślić również, że wiele z wymienionych ziół wchodzić może w interakcje z lekami stosowanymi na co dzień przez ciężarną, dlatego też, przed ich zastosowaniem, konieczna jest konsultacja z lekarzem ginekologiem.
Zioła względnie bezpieczne w trakcie trwania ciąży:
- Imbir
- Melisa
- Pokrzywa
- Prawoślaz
- Nagietek
- Rumianek
- Mięta
- Siemię lniane
Zioła, które są przeciwwskazane w ciąży:
- Krwawnik pospolity
- Lubczyk
- Aloes
- Piołun
- Bylica
- Żeń-szeń
- Cząber ogrodowy
- Jałowiec pospolity
Oceń artykuł: