Wróć

Wybierz swój region

Corporate

Umów konsultację o krwi pępowinowej

Umawiam
Sery pleśniowe w ciąży

Sery pleśniowe w ciąży

07.08.2023

2 min. czytania

Kinga Żebrowska

Kinga Żebrowska

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Sery pleśniowe, ze względu na swoje walory smakowe, mają wielu zwolenników. Stanowią element wielu dań, jak i samodzielny posiłek. Kobiety ciężarne powinny jednak ostrożnie sięgać po sery pleśniowe. Dlaczego?

Sery pleśniowe w ciąży- czy są bezpieczne

Kobieta ciężarna powinna zwracać szczególną uwagę na spożywane przez siebie produkty. Wśród listy rzeczy „zakazanych” w ciąży znajdują się m.in. sery pleśniowe i niepasteryzowane. Podobnie jak w przypadku innych produktów należących do nabiału, brak pasteryzacji może prowadzić do rozwoju groźnej bakterii jaka jest Listeria monocytogenes. Z tego powodu nie poleca się przyszłym mamom spożywania m.in. niepasteryzowanych serów pleśniowych. Pasteryzowane sery pleśniowe, ze względu na poddanie ich obróbce termicznej, są uznawane natomiast za względnie bezpieczne w czasie ciąży. Aby uniknąć przypadkowego zarażenia, w sytuacji kiedy przyszła mama ma ochotę na ser pleśniowy, warto sięgać po produkty zapakowane oryginalnie i opisane jako pasteryzowane. Największe niebezpieczeństwo listeriozy występuje bowiem w serach tzw. naturalnych, z domowych gospodarstw, gdzie nie zawsze mamy pewność czy pasteryzacja przebiegła w sposób prawidłowy. Poza tym, duże zakłady i przedsiębiorstwa mleczarskie objęte są procedurami, które mają na celu wykluczenie ewentualnej obecności Listerii w produktach.

Sery pleśniowe w ciąży- ryzyko dla dziecka

Listerioza to choroba bakteryjna przenoszona drogą pokarmową. Najczęściej do zarażenia dochodzi na skutek spożycia produktów zawierających pałeczki Listerii- m.in. surowego mięsa, niepasteryzowanych serów czy owoców morza. Źródłem zakażenia mogą być także lody sprzedawane w budkach niespełniających wymagań Sanepidu.

Objawami listeriozy są głównie symptomy ze strony przewodu pokarmowego. O ile dla kobiety ciężarnej choroba ta w większości przypadków nie jest groźna, o tyle dla dziecka, jedzenie niepasteryzowanych serów pleśniowych przez przyszłą mamę może prowadzić do poważnych konsekwencji. Wśród nich wymienia się m.in. zakażenie wrodzone prowadzące do sepsy, a w najgorszym wypadku dojść może do śmierci dziecka. Leczenie w przypadku potwierdzenia listeriozy opiera się na wdrożeniu odpowiedniej antybiotykoterapii.

Produkty spożywcze zakazane w ciąży

Poza produktami pochodzącymi z niepasteryzowanego mleka, w ciąży nie powinno spożywać się: surowego mięsa, ryb, owoców morza oraz surowych jajek. Zakazane są wszelkiego rodzaju używki w tym alkohol, nawet w najmniejszych ilościach. Przyszła mama unikać powinna także wędzonych ryb.

Przeczytaj więcej: Listerioza w ciąży

Oceń artykuł:

Średnia ocen 0 / 5. Liczba głosów: 0

(
0
(0)
)

Zainteresują Cię również