Wróć

Wybierz swój region

Corporate

Umów konsultację o krwi pępowinowej

Umawiam
Ryby w ciąży- czy są bezpieczne?

Ryby w ciąży- czy są bezpieczne?

11.07.2022

3 min. czytania

Kinga Żebrowska

Kinga Żebrowska

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Dieta każdej przyszłej mamy powinna być zróżnicowana i dobrze zbilansowana. Dzięki temu dostarczane są wszystkie niezbędne składniki do prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju dziecka. Jednym z kontrowersyjnych elementów diety są ryby w ciąży. Czy można bezpiecznie je spożywać? Jakich ryb nie może jeść przyszła mama?

Czy ryby w ciąży są bezpieczne?

Ryby powinny być elementem każdej diety, bez względu na ciążę. Zalecenia mówią o spożywaniu ryb co najmniej 1-2 razy w tygodniu. Warto jednak zawsze sięgać po ryby ze sprawdzonych źródeł.

Ryby słyną ze swoich zdrowotnych właściwości. Dostarczają one wielonienasyconych kwasów Omega-3 m.in. DHA, które są niezbędne w diecie przyszłej mamy, a także dobrze przyswajalnego białka. Poza tym, ryby zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach m.in. witaminę D oraz mikro- i makroelementy, takie jak wapń, jod czy selen. Jeśli przyszła mama spożywa ryby po obróbce termicznej są one bezpieczne i zdecydowanie nie należy z nich rezygnować w czasie ciąży.

Jakich ryb nie jeść w ciąży?

Czas ciąży to okres wyjątkowy, w którym są pewne ograniczenia związane z tym, co przyszła mama może, a czego nie wolno jej spożywać. Jednym z zakazanych produktów w trakcie ciąży są surowe ryby. Unikać powinno się również tych wędzonych na zimno. Niepoddanie ich obróbce termicznej może bowiem doprowadzić do rozwoju bakteryjnej choroby- listeriozy.

Kobietom ciężarnym odradza się także jedzenie ryb z niepewnych źródeł i nieznanej świeżości. Uwagę zwraca się także na ryzyko zanieczyszczeń (głównie rtęci), jakie zawierają ryby w Bałtyku oraz ryby drapieżne. Wśród ryb, których unikać powinna przyszła mama wymieniane są m.in.: tuńczyk czy miecznik.

Przeczytaj również: Ciążowe zachcianki- czy mogę jeść w ciąży wszystko?

Zgodnie z rekomendacjami ginekologicznych towarzystw naukowych, latanie w ciąży przebiegającej bez powikłań jest bezpieczne. Najlepiej jest wybrać na dalsze podróże okres II. trymestru, kiedy kobieta nie zmaga się z dolegliwościami związanymi z początkiem ciąży, a do porodu jest jeszcze bezpiecznie dużo czasu. Zawsze najlepiej jest zapytać swojego lekarza prowadzącego, czy istnieją przeciwwskazania do podróżowania samolotem. Wiele osób twierdzi, że latanie samolotem w ciąży jest bezpieczniejsze niż podróże autokarem, które trwają dużo dłużej i grożą wystąpieniem powikłań zakrzepowo-zatorowych. Nie udowodniono, aby na przebieg ciąży negatywny wpływ miało obecne w czasie lotu promieniowanie. Pasy bezpieczeństwa w samolotach także są bezpieczne dla kobiet ciężarnych.

Zobacz też: Pasy bezpieczeństwa w ciąży

Kurs Srodtekstowy v1 1

Sushi w ciąży

Sushi zawierające surowe ryby czy owoce morza nie powinno być spożywane przez kobiety ciężarne. Przyszła mama może jednak jeść sushi w ciąży. Idealnym wyborem będą rolki zawierające pieczoną lub grillowaną rybę, a także warzywne wersje – np. z avocado czy ogórkiem. Udając się do restauracji serwującej sushi zawsze należy upewnić się, że zachowuje się tam najwyższe standardy higieny, aby nie doprowadzić do ewentualnego zatrucia. Najlepiej jest zgłosić kelnerowi fakt bycia w ciąży, a na pewno zaproponuje on bezpieczne alternatywy dla surowych ryb i owoców morza.  

Jak często jeść ryby w ciąży?

Uznaje się, że kobieta ciężarna powinna spożywać ryby 1-2 razy w tygodniu, w ilości około 300 gramów. Najlepiej jest sięgać po tłuste ryby, szczególnie morskie. Kobietom ciężarnym poleca się spożywanie m.in.: łososia norweskiego, sardynek, pstrąga hodowlanego, flądry, krewetek czy makreli.

Regularne spożywanie ryb zmniejsza ryzyko niedoborów witamin i konieczność dodatkowej suplementacji w ciąży.

Oceń artykuł:

Średnia ocen 0 / 5. Liczba głosów: 0

(
0
(0)
)

Zainteresują Cię również