W czasie ciąży u wielu kobiet pojawia się większa ochota na ogórki konserwowe czy grzybki w occie. Czy spożywanie ich jest jednak bezpieczne dla przebiegu ciąży? Czy można pić bez obaw ocet w ciąży?
Ocet- jakie ma właściwości?
Ocet jest produktem znanym i wykorzystywanym zarówno w kuchni jak i medycynie ludowej od lat. Ma właściwości antyseptyczne i antybakteryjne, wpływa pozytywnie na układ krążenia ze względu na zawartość m.in. flawonoidów oraz wspomaga odchudzanie i procesy trawienne. Z tych powodów stanowi popularny składnik wykorzystywany w większości polskich domów. Co więcej, znalazł on także zastosowanie w sprzątaniu i praniu. Z powodzeniem stosuje się go jako środek zmiękczający ręczniki podczas prania w pralce, a rozcieńczony oczyszcza sprzęt taki jak np. zmywarki. Można także wykorzystać ocet do mycia okien.
Ocet w ciąży- czy jest bezpieczny?
Nie ma jednoznacznych doniesień, jakoby ocet w ciąży niósł za sobą negatywne konsekwencje. Dla wielu przyszłych mam jednak, sam zapach octu działa drażniąco, szczególnie w I. trymestrze ciąży. Jeśli jednak zapach nie stanowi problemu, można spożywać produkty z octem, oczywiście w rozsądnych ilościach. Jego wysokie stężenie może podrażniać śluzówkę żołądka lub nasilać występującą często w ciąży zgagę.
Przeczytaj również: Dlaczego pojawia się zgaga w ciąży?
Ocet jabłkowy w ciąży
Ocet jabłkowy jest polecany przez wiele osób w celu łagodzenia dolegliwości związanych ze zgagą czy nudnościami w ciąży. Jest też dużo łagodniejszy w smaku od najpopularniejszego octu- spirytusowego. Nie powinno spożywać się go jednak samodzielnie, a jedynie po rozcieńczeniu z wodą. Zawiera m.in. flawonoidy, które zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów na które narażone są kobiety w ciąży oraz po porodzie. Ocet jabłkowy stosowany jest również jako płukanka do włosów, dodając im w ten sposób blasku.
Ocet balsamiczny w ciąży
Ocet balsamiczny wykorzystywany jest najczęściej podczas przygotowywania dań np. sałatek. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sosów. Usprawnia procesy trawienne w organizmie. Ma jednak charakterystyczny smak, który nie wszystkim przypada do gustu.
Przetwory w occie w ciąży
Popularne zachcianki w ciąży często dotyczą różnego rodzaju przekąsek. Wśród nich najczęściej wymieniane są ogórki konserwowe, grzybki w occie czy warzywa w zalewie słodko- kwaśnej. Bez obaw przyszłe mamy mogą spożywać tego rodzaju produkty. Należy jednak pamiętać o umiarze, który wskazany jest przez cały okres ciąży nie tylko jeśli chodzi o octowe przetwory. Warto też obserwować swój organizm, czy zachcianki nie prowadzą do nasilenia nieprzyjemnych objawów takich jak np. zgaga.
Oceń artykuł: