W trakcie ciąży przyszła mama ma wiele zachcianek. Mimo to nie wszystkie z nich może swobodnie realizować. Do zakazanych produktów w ciąży należy surowe mięso. Czym grozi jego spożywanie w ciąży?
Czy jedzenie surowego mięsa w ciąży jest bezpieczne?
W trakcie ciąży nie wolno jeść surowego mięsa. Co więcej, uważa się, że kobieta ciężarna nie tylko nie powinna spożywać surowego mięsa, ale również go przygotowywać. Zaleca się używanie osobnych desek do krojenia warzyw czy owoców, a oddzielnych do surowego mięsa. Na czas ciąży najlepiej oddać przygotowywanie potraw mięsnych innym członkom rodziny.
Jedzenie surowego mięsa w ciąży – czym grozi?
Jedzenie surowego mięsa w ciąży jest zabronione z uwagi na ryzyko chorób bakteryjnych czy pasożytniczych, którymi zarazić można się z tego rodzaju potraw. Najczęściej wymienianą jest toksoplazmoza i listerioza. Są to choroby zakaźne, które mogą nieść za sobą poważne konsekwencje dla przyszłej mamy, ale też rozwijającego się dziecka. Toksoplazmoza w ciąży prowadzić może do wad rozwojowych, zaburzeń neurologicznych, wodogłowia czy nawet zgonu wewnątrzmacicznego. Im późniejszy tydzień ciąży tym łatwiej dochodzi do zarażenia dziecka, lecz konsekwencje są najpoważniejsze, gdy dojdzie do infekcji na początku ciąży.
Jakiego mięsa w ciąży należy unikać?
Surowe mięso to nie tylko tatar wołowy, ale też różnego rodzaju szynki niepoddawane obróbce cieplnej np. salami, chorizo czy szynka parmeńska. Poza tym, mają one w swoim składzie sól, która nie powinna być nadużywana w czasie ciąży.
Zdecydowanie unikać należy mięsa o niepewnym źródle pochodzenia, nawet jeśli przyszła mama spożywa je po obróbce cieplnej. Wzrasta wtedy ryzyko zarażenia poza toksoplazmozą czy listeriozą również salmonellą.
Produkty zakazane w ciąży
Poza surowym mięsem przyszła mama nie powinna jeść również:
- Surowych ryb i owoców morza
- Niepasteryzowanych serów i produktów mlecznych
- Surowych jajek
- Kiełków np. rzodkiewki
Przeczytaj więcej: Ciążowe zachcianki- czy mogę jeść wszystko w ciąży?
Oceń artykuł: