Na nieprzyjemne dolegliwości związane z paleniem i pieczeniem w przełyku skarży się niemal każda przyszła mama. U części ciężarnych zgaga pojawia się nawet na początku ciąży i przybiera na sile w II i III trymestrze. Uciążliwe pieczenie można okiełznać w łatwy sposób, nie szkodząc dziecku. Wystarczy zmienić nawyki żywieniowe.
Winowajców zgagi w ciąży jest wielu. Winne są nie tylko zaburzenia hormonalne w organizmie kobiety, ale również niewłaściwy tryb życia i codzienna dieta. Mimo że możliwości leczenia zgagi są ograniczone ze względu na ciążę, można przejąć nad nią kontrolę. Warto wiedzieć czy stosowanie leków na zgagę jest bezpieczne dla kobiety w ciąży?
Zgaga w ciąży – dlaczego powstaje
Uciążliwe dla przyszłej mamy dolegliwości powstają wskutek kilku czynników. Jednym z nich jest progesteron, który wyścieła śluzówkę macicy. Wzrastając, rozluźnia mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i właśnie dlatego treść pokarmowa przedostaje się do przełyku. W wyniku tego u przyszłej mamy może się pojawić zgaga we wczesnej ciąży. Łagodna zgaga na początku ciąży nie jest jeszcze tak uciążliwa. Można ją złagodzić dzięki zmianie nawyków żywieniowych.
Objawy zgagi:
- uporczywe palenie i pieczenie w przełyku lub w gardle,
- bóle zamostkowe,
- kwaśny posmak w ustach,
- nieustanne odbijanie,
- wymioty.
Zgaga w ciąży nasila się na skutek niewłaściwej diety. Jest szczególnie dokuczliwa, jeśli przyszła mama spożywa dużo tłustych i ostrych potraw oraz w II i III trymestrze, gdy rozciągnięta macica powoduje ucisk na żołądek. Rozwiązaniem problemu może być zmiana pozycji leżącej na lewy bok. Ucisk będzie wtedy mniejszy, a kwaśny posmak w jamie ustnej nie będzie tak mocno odczuwalny.
Zobacz także: 24 tydzień ciąży – ułożenie i waga dziecka
Sposoby na zgagę w ciąży
Jeśli kobieta ma wątpliwości, co na zgagę w ciąży będzie bezpieczne dla niej i malucha, powinna porozmawiać z lekarzem lub farmaceutą. Nie jest wskazane stosowanie środków farmakologicznych na własną rękę. Specjaliści pomogą dobrać leki na zgagę w ciąży, które nie będą zagrożeniem dla zdrowia dziecka. Najczęściej stosowane i najbezpieczniejsze są mleczka na bazie aluminium. Tego typu substancje zawierają również tabletki na zgagę w ciąży, które można ssać kilka razy dziennie. W aptece są też dostępne pastylki musujące, które działają bardzo szybko przynosząc ulgę.
Kłopotliwe dolegliwości można złagodzić stosując domowe sposoby na zgagę w ciąży. Mogą to być napary z ziół, np. rumianku lub mięty. Na zgagę poleca się także napary z korzenia imbiru, ciasteczka imbirowe lub dodawanie imbiru do potraw. Kobiety ciężarne muszą wiedzieć, że korzeń imbiru mogą spożywać pod warunkiem, że nie mają nadciśnienia w ciąży.
Przydatna jest także soda oczyszczona. Łyżeczkę sody należy rozpuścić w szklance przegotowanej wody. Soda na zgagę w ciąży jest powszechnie stosowana, ale nie powinno się jej nadużywać. Nadmiar substancji w organizmie powoduje biegunkę.
Inną metodą jest szklanka wody z łyżką octu jabłkowego i łyżką miodu. Roztwór powinno się pić w momencie wystąpienia pierwszych objawów zgagi. W sytuacjach nagłych można też zjeść garść migdałów. Działają one zobojętniająco na kwas solny w żołądku.
Kluczowym elementem do pozbycia się zgagi w ciąży jest dieta. W codziennym jadłospisie przyszła mama powinna unikać potraw zbyt tłustych lub ostrych, wzmagających wydzielanie soków żołądkowych. Posiłki powinny być nie tylko lekkostrawne, ale też małe i częste. Przejadanie się jest całkowicie niewskazane.
Aby nie mieć zgagi, należy też unikać:
- najadania się na noc,
- słodyczy z dużą zawartością tłuszczu,
- palenia papierosów (w ciąży to powinno być oczywiste, ale niestety niektóre mamy palą),
- obcisłych ubrań,
- spania w nieodpowiedniej pozycji (np. zbyt nisko).
Na zgagę w ciąży można pić równie mleko, naturalne maślanki, kefir albo jogurt. Będą działać doraźnie na pieczenie i palenie w przełyku. Sprawdzi się również siemię lniane, które ma właściwości powlekające śluzówkę żołądka i łagodzące dolegliwość. Można je pić z mlekiem i miodem.
Wiele kobiet zastanawia się, czy zgaga może być objawem ciąży. Dolegliwość nie powinna być traktowana jako objaw zapłodnienia. Progesteron wzrasta również w II połowie cyklu i można wtedy odczuwać takie same dolegliwości. Zgaga może też być objawem refluksu, czyli przypadłości związanej z cofaniem się treści pokarmowej do żołądka, który powinno się leczyć.
Przeczytaj też: Dieta w ciąży – co szkodzi dziecku? Co jeść w ciąży?
Oceń artykuł: