Anemia to częsta przypadłość w okresie ciąży. Szacuje się, że około 40% kobiet ciężarnych ma niedobory żelaza. Ich przyczyną jest zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek podczas okresu ciąży. Anemia u ciężarnej jest przeciwwskazaniem do dawstwa komórek macierzystych z krwi pępowinowej.
Anemia w ciąży – objawy
Anemia w ciąży objawia się charakterystyczną bladością skóry. Przyszła mama odczuwa też zmęczenie, zwłaszcza po wysiłku. Przy anemii jest bowiem zmniejszona tolerancja na ruch. Jakie są jeszcze inne objawy anemii w ciąży? Mogą wystąpić:
- Bóle głowy,
- Kłopoty z koncentracją i pamięcią,
- Zawroty głowy, utraty równowagi,
- Przyspieszone bicie serca,
- Zaburzenia czucia, drętwienie kończyn (przy ciężkiej anemii),
- Niedociśnienie,
- Bóle brzucha, zaparcia.
Niepokojące objawy powinny być skonsultowane przez lekarza. Skutkiem anemii w ciąży może być poronienie, lub przedwczesny poród (bardzo często zjawisko u mam z anemią). Jest to również przeciwwskazaniem do pobrania komórek macierzystych z krwi pępowinowej. Ciężarne z silną anemią są kierowane do szpitala. Nasilenie objawów może stwarzać zagrożenie dla dziecka. W takich sytuacjach wykonuje się zabieg cesarskiego cięcia.
Badania diagnostyczne przy anemii w ciąży
Anemia ciążowa jest diagnozowana na podstawie morfologii krwi obwodowej.Występuje wtedy znaczne obniżenie wartości hemoglobiny i hematokrytu we krwi. Kobieta ciężarna potrzebuje przynajmniej 26 mg żelaza na dobę. W przypadku anemii w ciąży wyniki znacznie odbiegają od normy.
Anemii ciążowej towarzyszy zazwyczaj mniejsza objętość płytek czerwonych (MCV). Może to oznaczać niedobór kwasu foliowego i witaminy B12, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka. Ryzyko choroby wzrasta w przypadku ciąż mnogich, albo gdy mama stosuje dietę wegańską z mała ilością witamin i minerałów. Leczenie polega na przyjmowaniu tabletek z żelazem, oraz witamin i minerałów. Przyszłej mamie zalecana jest dieta na anemię w ciąży, bogata w produkty z dużą zawartością żelaza.
Zażywanie preparatów żelazowych może powodować zaparcia. Czarne stolce są przy tych lekach zupełnie normalne i nie należy się nimi przejmować. W przypadku olbrzymich zaparć, mama powinna zgłosić się do lekarza.
Co jeść przy anemii w ciąży?
Podstawą żywieniową przy anemii w ciąży powinny być produkty z dużą zawartością żelaza i kwasu foliowego.Są to:
- Warzywa zielone – tj. sałata , szpinak, brokuły, groszek zielony,
- Owoce cytrusowe i soki z nich przyrządzone (witamina C zwiększa wchłanialność żelaza),
- Pieczywo, zwłaszcza pełnoziarniste,
- Mięso – zwłaszcza czerwone, chude (można jeść także drób, lub jagnięcinę),
- Ryby(bardzo dużo żelaza zawierają sardynki),
- Jaja i produkty mleczne,
- Płatki śniadaniowe,
- Brązowy ryż.
Przyszła mama może pić napary ziołowe np: z pokrzywy na anemię w ciąży. Liście tego zioła zawierają aż 1,7 mg żelaza. Herbatkę trzeba pić dwa razy dziennie.
Kobieta ciężarna powinna zadbać również o odpowiednią suplementację: żelazo, kwas foliowy i witaminy dla kobiet w ciąży. Przy anemii ciążowej wskazane jest zwiększenie dawki kwasu foliowego. Zaleca się również unikanie kawy i herbaty po posiłkach, ponieważ mogą wypłukiwać żelazo.
Oceń artykuł: