Dieta przyszłej mamy powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Niestety, w opinii publicznej wciąż pokutuje wiele mitów związanych z odżywianiem się kobiety ciężarnej. Jednym z ich jest twierdzenie, że maliny są zakazane w czasie ciąży. Czy maliny w ciąży powodują poronienie? Jakie działanie przypisywane jest naparowi z malin przed porodem?
Maliny w ciąży- czy można je jeść?
Mit związany z niejedzeniem malin w czasie ciąży nie ma żadnych naukowych dowodów. Nie ma dostępnych badań świadczących o ich negatywnym wpływie na kobietę ciężarną czy rozwijające się dziecko.
Po maliny warto sięgać w trakcie ciąży z powodu ich wartości odżywczych. Można spożywać je zarówno w formie surowej, jak i pod postacią soku malinowego, polecanego jako domowy sposób walki z objawami przeziębienia. Sięgając po konfiturę malinową przyszłe mamy powinny wybierać produkty z jak najniższą zawartością cukru.
Maliny w ciąży można jeść jeśli są umyte i nie zawierają oznak pleśni. Nawet jedna zepsuta malina w opakowaniu wyklucza zjedzenie pozostałych. Poza tym, lepiej jest kupować maliny i inne owoce u sprawdzonych dostawców, najlepiej tych, których produkty są jak najmniej nawożone chemicznymi środkami.
Maliny w ciąży- napar z liści malin
Napar z liści malin jest polecany kobietom pod koniec ciąży w celu przyspieszenia porodu lub ułatwienia jego przebiegu. Nie ma jednak jednoznacznych dowodów świadczących o takim działaniu naparu. Mimo to odradzany jest on kobietom w ciąży niedonoszonej, aby nie spowodować porodu przedwczesnego. Warto zapytać lekarza ginekologa lub położną jeśli chce się sięgnąć po napar z liści malin lub jakąkolwiek inną ziołową herbatę w czasie ciąży.
Niektórzy twierdzą, że działanie naparu malin może mieć działanie tonizujące i poprawiające przepływ krwi w macicy. Dzięki temu wzmacnia on oraz uelastycznia mięsień macicy, co może wywołać lub nasilić skurcze.
Jakie owoce jeść w ciąży?
Prawidłowo zbilansowana dieta przyszłej mamy powinna zawierać owoce oraz warzywa, lecz to tych drugich kobieta ciężarna powinna spożywać więcej. Owoce powinny być obecne w około 2-3 posiłkach dziennie. Kobietom ciężarnym poleca się szczególnie awokado, które dostarcza białka oraz kwasu foliowego. Suszone owoce, np. figi czy śliwki zawierają duże ilości błonnika, który może przynieść ulgę w dolegliwościach ciążowych takich jak zaparcia. Poza tym, szczególnie w przypadku niedokrwistości, polecane są owoce zawierające witaminę C- pomarańcze czy porzeczki. Zwiększają one bowiem wchłanianie żelaza.
Przeczytaj również: Jakie produkty spożywcze powinny być wykluczone z diety ciężarnej?
Oceń artykuł: