Ciążowe zachcianki nie są jedynie popularnym mitem. Dużo kobiet w czasie ciąży sięga bowiem po produkty, których wcześniej nie jadało lub łączy je ze sobą w różne niebanalne kombinacje. Ogórek kiszony z czekoladą lub truskawki w środku nocy to tylko niektóre z ciążowych zachcianek. Należy jednak pamiętać, że mimo największej ochoty, nie wszystkie z nich można w trakcie ciąży bezpiecznie spełnić. Skąd biorą się zachcianki w ciąży i które z nich są niedozwolone?
Kiedy pojawiają się zachcianki ciążowe?
U każdej kobiety ciężarnej objawy i dolegliwości związane z ciążą pojawiają się z różną intensywnością. Z tego powodu nie da się dokładnie określić kiedy pojawią się zachcianki ciążowe. U części z przyszłych mam nie występują bowiem w ogóle, a u innych pojawiają się przez cały czas trwania ciąży. Dużo kobiet zauważa zmianę preferencji smakowych w I. trymestrze, czasami jeszcze zanim wykonają badania potwierdzające ciążę. Zachcianki mogą nasilać się w czasie intensywnego wzrostu dziecka, gdy wzrasta zapotrzebowanie kaloryczne organizmu przyszłej mamy. W czasie ciąży jednak nie je się za dwoje, lecz dla dwojga.
Skąd się biorą zachcianki ciążowe?
Nadal nieznana jest etiologia zachcianek ciążowych. W przeszłości łączono je z płcią dziecka. Jeśli kobieta miała ochotę na kwaśne oznaczało to, że urodzi chłopca, jeśli zaś jadła więcej słodkich produktów, związane to było z urodzeniem córki. Są to jednak tylko ludowe wierzenia i stereotypy, nie mające nic wspólnego z prawdą.
Niektórzy uważają, że zachcianki związane są ze źle zbilansowaną dietą i niedoborami substancji odżywczych. Nie ma jednak na to naukowego potwierdzenia. Zachcianki w czasie ciąży, a także zmiana preferencji smakowych czy zapachowych, biorą się prawdopodobnie ze zmian mających miejsce w organizmie przyszłej mamy. Zmysły w trakcie ciąży wyostrzają się, dlatego kobieta ciężarna inaczej może reagować na różne smaki czy zapachy niż wcześniej.
Zachciankami nie można jednak tłumaczyć nadmiernego jedzenia słodyczy prowadzącego do otyłości. Nadmierna masa ciała może wiązać się z powikłaniami takimi jak cukrzyca ciążowa lub makrosomia noworodka (zbyt duża masa urodzeniowa). Kobieta ciężarna powinna odżywiać się zdrowo i dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, aby dziecko rozwijało się prawidłowo. Zachcianki ciążowe nie są groźne gdy pamięta się o zasadach zdrowego odżywiania i o dostarczaniu wszystkich substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu.
Które zachcianki są niedozwolone w ciąży?
Należy pamiętać, że są produkty, które mimo największej ochoty przyszłej mamy są niedozwolone w czasie ciąży. Wśród nich wyróżnia się surowe mięso i jajka, niepasteryzowane sery oraz mleko, alkohol w każdej ilości, a także wędzone na zimno oraz surowe ryby. W przypadku np. zachcianki dotyczącej sushi, warto wybrać to z gotowanymi lub pieczonymi rybami. Z uwagi na ryzyko listeriozy (choroby bakteryjnej) podczas przygotowywania potraw należy korzystać z osobnych desek do krojenia surowego mięsa i warzyw. Owoce i warzywa przed spożyciem trzeba też dokładnie umyć.
Warto także pamiętać, że ilość kalorii nie jest z góry określona dla każdej kobiety, a uzależniona od jej BMI sprzed czasu ciąży. Bardzo ważne jest, aby zachcianki ciążowe nie prowadziły do nadmiernego wzrostu masy ciała. Przyszłe mamy powinny m.in. unikać wysoko przetworzonej żywności typu fast food oraz cukrów prostych znajdujących się w słodyczach.
Najczęstsze zachcianki ciążowe
U wielu kobiet zachcianki ciążowe objawiają się łączeniem, na pierwszy rzut oka, niepasujących do siebie potraw czy smaków. Często powtarzanym połączeniem jest m.in. kiszony ogórek z czekoladą lub truskawkami. Niektóre przyszłe mamy sięgają np. po kanapki z dżemem i serem żółtym. Wiele kobiet w trakcie ciąży je znacznie więcej słodyczy niż wcześniej. Z drugiej strony jest też duża grupa przyszłych mam, które źle reagują na ostre czy intensywne zapachy lub smaki. Część z nich rezygnuje z kawy, ponieważ jej zapach wywołuje mdłości. Podobnie w przypadku mięsa- wiele kobiet ciężarnych przestaje je jeść, mimo że nie są wegetariankami. W takiej sytuacji należy jednak pamiętać, aby zawsze zastąpić produkty wykluczane z diety innymi, które dostarczą odpowiednią ilość substancji odżywczych.
Oceń artykuł: