Wróć

Wybierz swój region

Corporate

Umów konsultację o krwi pępowinowej

Umawiam
Jakie produkty spożywcze powinny być wykluczone z diety ciężarnej?

Jakie produkty spożywcze powinny być wykluczone z diety ciężarnej?

07.03.2023

4 min. czytania

Zuzanna Pujanek

Zuzanna Pujanek

Ciąża to okres, w którym z zapłodnionej komórki jajowej rozwija się człowiek. Większość zjadanych i wypijanych przez kobietę produktów jest w różnym stężeniu transportowana wraz z krwią przez pępowinę do płodu. Ze względu na to istotne jest dopasowanie diety tak, aby była najbezpieczniejsza dla dziecka.

Ciąża to okres trwający 40 tygodni, z zakresem tolerancji dwutygodniowej w każdą ze stron. W tym czasie z zapłodnionej komórki jajowej tworzy się zarodek, z którego po implantacji w macicy rozwija się stopniowo mały człowiek. Płód kontaktuje się z organizmem matki przez pępowinę. Krew w niej płynąca transportuje substancje odżywcze pochodzące z organizmu matki. Ciąża może mieć różny przebieg, czasami kobieta czuje się dobrze do samego rozwiązania, czasem odczuwa znaczne dolegliwości od początku ciąży. Bardzo popularne są tzw. zachcianki ciążowe, czyli nagła chęć zjedzenia konkretnego produktu lub kombinacji produktów pozornie do siebie niepasujących. Nie wszystkie składniki są jednak zdrowe dla dziecka, a wiedza, czego nie jeść w ciąży, jest niezwykle istotna dla przyszłych mam.

Czego nie wolno pić w ciąży?

W czasie rozwoju płodu ważne jest nie tylko to, czego nie można jeść w ciąży, ale także pić. Oczywiście pierwszym składnikiem, który powinien być wykluczony, jest alkohol w każdej postaci. Etanol łatwo przenika do krwi i przez pępowinę jest transportowany do płodu. Organizm dziecka nie potrafi go metabolizować, w związku z czym jest on toksyną, zatruwającą jego organizm. Aby chronić dziecko przed szkodliwym działaniem alkoholu, powinno się zachować abstynencję przez całą ciążę. Regularne spożywanie alkoholu przez ciężarną jest przyczyną płodowego zespołu alkoholowego (FAS), którego objawami są: niska masa urodzeniowa, wady twarzoczaszki, uszkodzenie komórek nerwowych, opóźnienie rozwoju.

Poza alkoholem niewskazane jest w ciąży picie słodzonych napojów gazowanych. Są źródłem cukru, ponadto zawierają sztuczne barwniki i konserwanty. Niektóre mogą mieć także w składzie kofeinę i taurynę. Takie napoje podwyższają stężenie glukozy w organizmie, a nie dostarczają żadnych wartości odżywczych.

Czego nie powinno się jeść w ciąży?

Wiedza dotycząca tego, czego nie wolno jeść w ciąży jest bardzo istotna, gdyż niektóre produkty mogą zaszkodzić rozwijającemu się dziecku.

Z diety powinno się wykluczyć dania typu fast food. Zawierają one dużo tłuszczów i często są przyrządzane z produktów średniej lub niskiej jakości. Dostarczają wielu kalorii, ale nie mają wartości odżywczych. Ograniczyć powinno się także słodycze, które zawierają bardzo dużo cukru i sztucznych substancji. Mogą przyczyniać się do nadmiernego wzrostu masy ciała kobiety, a nie dostarczają substancji odżywczych.

Całkowicie należy wykluczyć z diety wszelkiego rodzaju sery pleśniowe, dojrzewające i feta – mogą być źródłem choroby zwanej listeriozą. Zakazane jest także przyjmowanie surowego mięsa i jajek. Mięso może być źródłem toksoplazmozy i listeriozy, chorób będących przyczyną przedwczesnych urodzeń oraz wielu wad rozwojowych u noworodków. W surowych jajkach mogą być obecne bakterie prowadzące do salmonelli, której rozwój w ciąży również niesie ze sobą zagrożenia.

Ponadto niewskazane są produkty wysokoprzetworzone, gdyż zawierają wiele konserwantów niebezpiecznych dla rozwoju dziecka.

Co można jeść w ciąży a czego unikać?

Przyszła mama przez cały okres oczekiwania na dziecko powinna mieć świadomość co można jeść w ciąży a czego unikać. Jest kilka produktów i dań, które nie są bezwzględnie zabronione, jednak powinny być przyjmowane ostrożnie i relatywnie rzadko. Należą do nich wątróbka, orzeszki ziemne (mogą zawierać aflatoksyny, które mogą uszkodzić płód), kawa i mocna herbata (mogą być przyczyną zaburzeń pracy serca płodu), produkty grillowane i wędzone (do ich przygotowania używa się zwykle dużo soli, ponadto w dymie zawartych jest wiele szkodliwych substancji).

Jakich ryb nie jeść w ciąży?

Ryby są produktami wartościowymi, stanowią źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega–3, białka, jodu i witaminy D. Jednak postępujące skażenie środowiska sprawia, że coraz trudniej jest znaleźć zdrowe i wartościowe ryby. Stąd też należy wiedzieć jakich ryb nie jeść w ciąży. Z całą pewnością nie powinno się jeść surowych ryb, czyli na okres dziewięciu miesięcy konieczne jest wyłączenie z diety sushi. Niewskazane są także owoce morza. Ponadto powinno się unikać dużych i drapieżnych ryb (miecznik, tuńczyk, makrela królewska), gdyż odżywiają się mniejszymi stworzeniami, przez co dodatkowo kumulują zanieczyszczenia i metale ciężkie. Związki te mogą powodować uszkodzenie układu nerwowego dziecka.

Jakich owoców nie jeść w ciąży?

Owoce stanowią zdrowy dodatek do diety, gdyż zawierają wiele witamin. Należy pamiętać przede wszystkim o dokładnym myciu owoców i warzyw, żeby usunąć jak najwięcej substancji chemicznych, znajdujących się na ich powierzchni. Niewskazane są owoce egzotyczne, ostrożnie należy traktować truskawki i cytrusy– mogą mieć działanie uczulające i być przyczyną reakcji alergicznych.

Przeczytaj także: Kosmetyki jakie może i powinna stosować kobieta w ciąży

Oceń artykuł:

Średnia ocen 3 / 5. Liczba głosów: 4

(
3
(4)
)

Zainteresują Cię również